Χαιρετισμός του Διοικητή Κώστα Καρβούνη στην απονομή των βραβείων για τα Έργα Ευποιίας» 2015

Αξιότιμοι κ. εκπρόσωποι των Αρχών,
Αξιότιμε κ. Πρύτανη,
Αγαπητοί ροταριανοί αξιωματούχοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι ροταριανοί και φίλοι,

Είναι τιμή μου να παρίσταμαι ως Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας της Β. Ελλάδος στην 63η απονομή των βραβείων για «Έργα Ευποιίας», που πραγματοποιείται από τους ροταριανούς της Θεσσαλονίκης.

Έργα Ευποιίας!! Ένας θεσμός σχεδόν 7 δεκαετιών, μια γιορτή, μια δημόσια αναγνώριση της προσφοράς, του αλτρουισμού, συχνά της αυτοθυσίας, του ηρωισμού… της αριστείας! Μια αναγνώριση σε εκείνους οι οποίοι ουδόλως την επιζήτησαν. Είναι όμως καθήκον δικό μας, των ροταριανών, να προβάλλουμε και να αναγνωρίζουμε δημόσια πράξεις, δράσεις, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα του «Υπηρετείν Υπεράνω Εαυτού». Ειδικά στις μέρες μας που η έννοια της αριστείας, του θετικά ξεχωριστού, βάλλεται ως «ρετσινιά», ως «στρεβλή φιλοδοξία», καθώς είναι ασύμβατη με την ισοπεδωτική έννοια του «εξισωτισμού» που επιχειρείται να προβληθεί ως κοινωνική αναγκαιότητα.
«Προσφορά Υπεράνω Εαυτού» είναι το σύνθημα των Ροταριανών που υπηρετούν τις τοπικές αλλά και την παγκόσμια κοινότητα σε περισσότερους από 34.000 ομίλους σε όλο τον κόσμο. Κάθε ροταριανός έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προσφέρει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη χωρίς να περιμένει ανταμοιβή.

Βαθιά είναι η πίστη μας πως «κάνοντας το καλό» συμβάλλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο για τις μέλλουσες γενιές. Πεποίθηση η οποία διόλου δεν είναι «φιλοσοφική» καθώς στηρίζεται στα αποτελέσματα της δράσης των ροταριανών εδώ και 110 χρόνια. Για εμάς έννοιες όπως «προστασία της υγείας μητέρων και βρεφών», «καταπολέμηση της φτώχειας», «εξασφάλιση πόσιμου νερού», «ανακούφιση πληγέντων από καταστροφές», «εκρίζωση ασθενειών», «καταπολέμηση του αναλφαβητισμού», «υποστήριξη πασχόντων», «κοινωνική & οικονομική ανάπτυξη», «προώθηση της ειρήνης» δεν είναι γενικόλογες θεωρίες αλλά η καθημερινή μας πρακτική. Είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα δεκάδων χιλιάδων προγραμμάτων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της γης. Προγραμμάτων που υλοποιούνται από τους ροταριανούς, τους ροταράκτορες και τους τοπικούς και διεθνείς συνεργάτες τους, προγραμμάτων που αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Αγαπητοί βραβευόμενοι,
Η επιτροπή βραβεύσεων έχει κάθε χρόνο να κάνει εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, καθώς καλείται να επιλέξει – μέσα από δεκάδες προτάσεις που φθάνουν από τους ομίλους της Περιφέρειάς μας – εκείνες που καλύτερα εκφράζουν το πνεύμα της Προσφοράς στον συνάνθρωπο, στην κοινωνία.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας συγχαρώ για την σημερινή σας βράβευση που αντανακλά την εκτίμηση όλων μας στο πρόσωπό σας. Ακόμη περισσότερο επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τη δράση σας που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας, τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου.

Σας ευχαριστώ