Τριομιλική συνεστίαση των Ρ.Ο. Καβάλας για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Στην αίθουσα Φίλιππος του Ξενοδοχείου ΓΑΛΑΞΙΑΣ οι τρεις Ροταριανοί Όμιλοι της πόλης μας γιόρτασαν την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με διοργανωτή τον Ροταριανό Όμιλο Καβάλας.
Η αίθουσα λιτά Ροταριανά διακοσμημένη με σημαίες, δάφνες και τα λάβαρα των τριών ομίλων συνέβαλε τα μέγιστα στο πνεύμα της ημέρας.
Την Πανηγυρική Συνεστίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εισερχόμενος Διοικητής 2013-2014 της 2484 ΠΔΡ Βασίλειος Μακρής, η ADG Βούλη Δημοπούλου ο Ειδικός Σύμβουλος Διοικητή Αλέκος Δημόπουλος, η Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως – Οργανωτικά θέματα Χρύσα Τσελέπη και η εκπρόσωπος του Inner Wheel Καβάλας Αθηνά Τζανάκου.

Η Πρόεδρος του Ρ.Ο.Δ.Κ. Κούλα Φωτιάδου ανέγνωσε το πλούσιο βιογραφικό σημείωμα του σημερινού ομιλητή κ. Κωνσταντίνου Χιόνη Φιλόλογου-Ιστορικού Ερευνητή και συγγραφέα και τον καλεί να αναπτύξει το θέμα του :
« Θασίοι Αγωνιστές στην Επανάσταση του 1821 »

Ο Ομιλητής γλαφυρότατος με τεκμηριωμένα στοιχεία και ντοκουμέντα ένας σπουδαίος ερευνητής και Ιστορικός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός ότι η έλλειψη και η εξαφάνιση των κοινοτικών και εκκλησιαστικών αρχείων από τη μια μεριά, η σιωπή των συγχρόνων ιστορικών από την άλλη, αφαιρούν από τον ιστορικό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει με λεπτομέρεια όλα, όσα μεσολάβησαν και διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 στη Θάσο.
Παρ όλα ταύτα αναφέρεται στην προεπαναστατική περίοδο και στους χρόνους κατά τους οποίους αρχίζει ν’ αφυπνίζεται και να βγαίνει από το βαθύ λήθαργό της η Θάσος, ύστερα από τις συνεχείς καταστροφικές πειρατικές επιδρομές του 16ου και 17ου αιώνα.

Έτσι η επανάσταση στη Θάσο εκδηλώνεται στα τέλη Ιουνίου του 1821.
Ψυχή της επανάστασης στη Θάσο στάθηκε ο προεστός Χατζηγιώργης Μεταξάς και το επαναστατικό κίνημα του 1821 στη Θάσο πρέπει να θεωρηθεί προσωπικό επίτευγμα του με τα πρωτοπαλίκαρα του και το θετό γιο του Δημήτρη Χατζηγιαξή, ο οποίος ήταν αυτός που πέτυχε να μετατρέψει τους πειρατές σε απελευθερωτές της Θάσου αργότερα στις αρχές του 1828 με τη βοήθεια και των αγωνιστών –Πειρατών του καπετάν Αποστολάρα. Δεν πέρασε όμως καλά καλά ένα εξάμηνο από τότε που είχαν κηρύξει την επανάσταση και οι Θάσιοι μόνοι τους, ζήτησαν την υποταγή τους στους Τούρκους.

Τον Δεκέμβριο του 1821 ύστερα από υπόδειξη του αρχηγού τους Χατζηγιώργη Μεταξά, αναγκάσθηκαν να παραδοθούν γιατί ζούσαν καθημερινά κάτω από το φόβο της απόβασης των Τούρκων και της σφαγής που θα επακολουθούσε.
Ο αρχηγός τους πήρε το δρόμο της εξορίας μαζί με άλλα παλικάρια που είχαν πρωταγωνιστήσει στην εξέγερση τα οποία δεν γνωρίζουμε γιατί αλλά πιστεύετε γιατί φοβόντουσαν μήπως συλληφθούν και θανατωθούν.

Τέλος αναφέρθηκε ότι από έγγραφα που εντοπίστηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, εντοπίστηκαν άλλοι τρεις Θάσιοι αγωνιστές οι Σωτηρίου Δημήτριος, Θωμάς Γεωργίου και Αυγερινός Βάγιας οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επανάσταση της Θάσου κατά των κατακτητών και συνέχισαν τον απελευθερωτικό τους αγώνα και στη νότια Ελλάδα.
Στη συνέχεια και αφού ο Πρόεδρος του Ρ.Ο.Κ. ευχαρίστησε τον ομιλητή, οι τρεις Ροταριανοί Πρόεδροι του προσέφεραν αναμνηστικά συμβολικά δώρα με τα εμβλήματα των τριών Ροταριανών Ομίλων φιλοτεχνημένο από το Ροταριανό Δημοσθένη Ιορδανίδη.

5

2

3

4

10

6

7

9

8

14

11

12

13