Σεμινάριο Εκπαίδευσης Προέδρων – Γραμματέων (PETS) 2015-16

Με φόντο την υπέροχη πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό , ολοκληρώθηκαν στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαρτίου οι εργασίες του Σεμιναρίου εκπαίδευσης Προέδρων-Γραμματέων (PETS) για το 2015.
Ένα σεμινάριο με άξιους οικοδεσπότες τους ροταριανούς του Ομίλου Πανοράματος , που είχαν φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια ώστε να υποδεχτούν τους ροταριανούς από όλη την 2484 Περιφέρεια με άριστες οπτικοακουστικές υποδομές στους καλαίσθητους και φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου «Νεφέλη».

Η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τους εισηγητές ήταν εμπεριστατωμένη και λεπτομερής , έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι 125 Ροταριανοί και 6 Ροταράκτορες, από 33 Ροταριανούς Ομίλους και έναν υπό ίδρυση Ροταριανό Όμιλο, αποκόμισαν γνώσεις αλλά κυρίως έμπνευση, για να επιτελέσουν τα καθήκοντα τους σαν αξιωματούχοι των ομίλων τους. Κυρίως όμως παρέλαβαν μια τεράστια σε αξία Ροταριανή Βιβλιοθήκη μεταφρασμένη στα ελληνικά, στην οποία θα μπορούν να ανατρέχουν όποτε χρειάζεται. Έμπνευση και δημιουργία του εισ. Διοικητή Γιώργου Χριστοφορίδη μια προσπάθεια , που ξεκίνησε ο ίδιος το 2013 , όταν ήταν ακόμη εκπαιδευτής της Περιφέρειας, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σε συνεργασία με έμπειρους ροταριανούς και ροταράκτορες. Γιατί όπως αναφέρει ο ίδιος, «δραστήριος Ροταριανός είναι ο ενημερωμένος Ροταριανός. Όμως δεν είναι δυνατό στον περιορισμένο χρόνο ενός σεμιναρίου να τα μάθει κανείς όλα. Πολύ περισσότερο να τα θυμάται»

Οι εργασίες ξεκίνησαν με τους χαιρετισμούς από τον ροτ. Κ.Καρβούνη (Διοικητή) και τον ροτ. Κ.Κατάκαλο (πρόεδρο Ρ.Ο.Πανοράματος). Στο Α’ μέρος παρουσιάστηκε ( με Συντονιστή τον ροτ. Γιώργο Σολεμετζίδη pDG) το θέμα της χρονιάς 2015-16 – Στόχοι Περιφέρειας με εισηγητή τον εψηφισμένο Διοικητή Γ.Χριστοφορίδη. Αναπτύχθηκαν στόχοι φιλόδοξοι, μεγαλόπνοοι, πρωτοποριακοί που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο την μικρή , αλλά τεράστια σε ιδέες, κέφι, πρωτοτυπία, μεράκι και αγάπη Περιφέρεια μας , για την υλοποίηση των τομέων στόχευσης του Διεθνούς Ρόταρυ.

Την σκυτάλη παρέλαβε η ροτ. Άννα Παυλίδου, (εισ. Πρόεδρος Χορηγιών Ρ.Ι.) με την ρήση ότι Λεφτά Υπάρχουν, ταυτόχρονα με αύξηση και διατήρηση μελών και εισηγητή τον ροτ. Β.Μακρή (pDG Εισ. Πρόεδρο επιτροπής επέκτασης Περιφέρειας) ενώ μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η Δημόσια Εικόνα των Ομίλων με εισηγήτρια την ροτ. Μιράντα Μπιλιώνη ,(πρόεδρο επιτροπής Δημόσιας Εικόνας Περιφέρειας) εφόσον καταστρωθεί το κατάλληλο Σχέδιο Ηγεσίας ομίλου με εισηγητή τον ροτ. Π. Αποστολίδη( pDG, Β.συντονιστή ζώνης και εισ. Trainer Περιφέρειας 2015-16)

Στο Β’ μέρος πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά εργαστήρια προέδρων με συντονιστή τον ροτ. Π.Αποστολίδη (pDG, β. Συντονιστής ζώνης (trainer) .Τονίστηκαν τα καθήκοντα και το ημερολόγιο Προέδρου Ομίλου με εισηγητή τον ροτ. Β.Μακρή pDG. Δόθηκαν οδηγίες για το My Rotary- Rotary Club Central- Ιστοσελίδα της Περιφέρειας – Ιστοσελίδες Ομίλων με εισηγητή τον ροτ. Σ. Βλασακίδη ( εισ. Πρόεδρο επιτροπής Νέων Τεχνολογιών και Ιστοσελίδας και Κοινωνικών Δικτύων). Τα καθήκοντα Γραμματέων και ειδικών γραμματέων με συντονιστή τον ροτ. Νίκο Κουζινόγλου pDG όπου αναπτύχθηκε η λειτουργία Γραμματείας της Περιφέρειας με εισηγητή τον ροτ. Μ. Συκάκη pADG εισερχόμενο Γραμματέα Περιφέρειας και η πρακτική Λειτουργία της Γραμματείας Ομίλου με εισηγήτρια την ροτ. Α Παυλίδου εισερχόμενη Ειδική γραμματέα Περιφέρειας. Δόθηκαν οδηγίες για το My Rotary- Rotary Club Central- Ιστοσελίδα της Περιφέρειας – Ιστοσελίδες Ομίλων με εισηγητή τον ροτ. Δ.Πιτσινίγκο , Γραμματέα της Περιφέρειας Προέδρων επιτροπών- ταμιών- κοσμητόρων με συντονιστή τον ροτ. Κ. Πετρίδη (υποδεδειγμένο Διοικητή) για τα καθήκοντα του ταμία και εισηγητή Ν. Βέη pADG εισερχόμενο ταμία Περιφέρειας για τα καθήκοντα του κοσμήτορα- Ροταριανό πρωτόκολλο και εισηγητή τον ροτ. Γιώργος Προυσανίδη, , εισερχόμενο ADG ενώ δόθηκαν οδηγίες για το My Rotary- Rotary Club Central- Ιστοσελίδα της Περιφέρειας – Ιστοσελίδες Ομίλων με εισηγητή τον ροτ.Γιώργο Κάλφα εισερ. Συντονιστή επιτροπής Νέων Τεχνολογιών και Ιστοσελίδας Περιφέρειας

Στο Γ’ μέρος με συντονιστή τον ροτ. Βασίλη Μυλωνά pDG αναπτύχθηκαν οι Ανταλλαγές νέων με εισηγητή τον ροτ. Άρη Ζάχο pDG, Β.Συντονιστή ζώνης για την δημόσια εικόνα Εισ. Πρόεδρο Επιτροπής Περιφέρειας Ανταλλαγών Νέων και Fellowship Τα Ροταριανά Κοινοτικά Σώματα με εισηγήτρια Σταυρούλα Ηλιάδου,εισ. Πρόεδρο Ροταριανών Κοινοτικών Σωμάτων. Οι Ηλεκτρονικοί Όμιλοι (e-clubs) με εισηγητή τον ροτ. Νίκο Σοφιάδη ,Εισ. Υπεύθυνο για e-clubs Περιφέρειας. Το Ροταράκτ της Περιφέρειάς μας- παρόν και μέλλον με εισηγητή τον ροτ.Μιχάλη Αποστολίδη Πρόεδρο Επιτροπής Ροταράκτ της Περιφέρειας. Και οι δράσεις Ride Polio με εισηγητή τον ροτ. Γιώργο Κάλφα –εισ. πρόεδρο δράσης , Ροταριανοί μουσικοί της Μεσογείου με εισηγήτρια την ροτ. Ουρανία Παπαδοπούλου – εισ. πρόεδρο δράσης καθώς και Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο με εισηγητή τον ροτ. Σπύρο Γκαραβέλλα- εισ. πρόεδρο δράσης.

Στα διαλείμματα εξίσου εποικοδομητικά ήταν τα «Ροταριανά πηγαδάκια». Μια ευκαιρία για καλύτερη γνωριμία , ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, αλλά και χαλάρωση έχοντας επίγνωση ότι περιβάλλεσαι από καλούς – πολύ καλούς φίλους.

Απαραίτητο συστατικό ενός πετυχημένου σεμιναρίου , είναι ένα εξίσου πετυχημένο δείπνο. Το πηγαίο και αστείρευτο χιούμορ του προδιοικητή Νίκου Κουζινόγλου με την αριστοτεχνική σάτιρα που έγραψε και παρουσίασε ο ίδιος, διασκέδασε τους 82 παρευρισκόμενους, για να παραλάβει στην συνέχεια την σκυτάλη ο ροταριανός ( DJ ) Διογένης Μαργιόλας και να απογειώσει το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Την Κυριακή με συντονιστή τον ροτ. Βασίλη Χρηστάρα pDG,πρόεδρο Επιτροπής Ρ.Ι. παρουσιάστηκαν οι στόχοι των επιτροπών της Περιφέρειας. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τον απολογισμό του διημέρου . Ενός διημέρου που πρόσφερε ενημέρωση και εμπειρίες. «Γιατί μέσα από την σωστή ενημέρωση θα μπορέσει ο κάθε Ροταριανός να δράσει ώστε να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , όπως μας προσκαλεί να κάνουμε ο εισ. Πρόεδρος του Δ.Ρ. Ράβι Ραβίντραν » όπως σημείωσε ο εισ. Διοικητής Γιώργος Χριστοφορίδης.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν φυσικά όλοι οι Ροταριανοί του Ροταριανού Ομίλου Πανοράματος που εργάστηκαν μεθοδικά και συστηματικά για την οργάνωση του Σεμιναρίου. Η άνεση , η φιλοξενία και οι ευχάριστες στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί τους , σίγουρα έχουν χαραχθεί ευχάριστα στην μνήμη όλων των παραβρισκόμενων.

Ευχαριστούμε θερμά τον ροτ. Κώστα Στελιαρο για το υπέροχο φωτογραφικό υλικό.