ΡΟΤΑΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ «ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015»

Ιωάννινα 28-29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Du Lac
 (Διεθνής Συναδέλφωση – Πολιτισμός – Ενημέρωση)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 28 – 29 Νοεμβρίου με επίκεντρο των εκδηλώσεων το Σάββατο επίσκεψη στο Μουσείο «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στην κοινότητα Ελληνικού και την Μονή Τσούκας και την Κυριακή το Σεμινάριο με το ακόλουθο πρόγραμμα:

      Σάββατο 28 Νοεμβρίου:

  • Αναχώρηση με πούλμαν από τα ξενοδοχεία Παλλάδιο και Du Lac στις 3.00 το απόγευμα.
  • Άφιξη στην ιστορική Μονή Τσούκας στις 3.45. Η διαδρομή από το χωριό Ελληνικό μέχρι την Τσούκα στολίζεται με γλυπτές συνθέσεις του Θ. Παπαγιάννη και συνεργατών του. Στην Τσούκα πέρα από την ξενάγηση στην Μονή θα απολαύσουμε την μοναδική θέα προς την χαράδρα του Αράχθου. Θα προσφερθεί καφές.
  • Στις 5.00 αναχώρηση από την Τσούκα και σε 10 λεπτά άφιξη στο Μουσείο. Θα είναι εκεί ο Θόδωρος Παπαγιάννης και θα τύχουμε αυθεντικής ξενάγησης από τον ίδιο.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο Μουσείο θα επακολουθήσει συνεστίαση συναδέλφωσης σε ταβέρνα της περιοχής με παραδοσιακά φαγητά κατά την διάρκεια της οποίας θα κληρωθούν δύο γλυπτά εσωτερικού χώρου, προσφορά του Γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη.
  • Επιστροφή αργά το βράδυ στα Ιωάννινα.

 
Κυριακή 29 Νοεμβρίου:

  • Οι ροταριανοί θα παρακολουθήσουν το Σεμινάριο (Παρατίθεται αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου με συντονιστή τον Δώρο Ιερόπουλο PDG.
  • Οι φιλοξενούμενοι θα μεταβούν στο Νησί, θα ξεναγηθούν στην Μονή Φιλανθρωπινών και θα τους προσφερθεί καφές. (Εναλλακτικά αν ο καιρός είναι άσχημος μπορεί να γίνει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο ή κάτι παρόμοιο)

 
Ποιος είναι ο Θόδωρος Παπαγιάννης
Κατάγεται από το χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων (όπου και το ομώνυμο Μουσείο). Είναι ομότιμος Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και γλύπτης. Γλυπτά του κοσμούν την Αθήνα τα Ιωάννινα και πολλές άλλες περιοχές εσωτερικού και εξωτερικού. Μεταξύ άλλων ένα από τα πιο εντυπωσιακά, ίσως το πιο εντυπωσιακό έργο του, «Οι Δρομείς», κοσμεί την έξοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου «O’ Hare» του Σικάγο, το οποίο συμβολίζει το Ολυμπιακό πνεύμα και το αθλητικό ιδεώδες, την μετανάστευση, την κινητικότητα. Επίσης, ο ίδιος, στον τόπο καταγωγής του, το Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, έχει δημιουργήσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης», όπου συχνά οργανώνει συμπόσια γλυπτικής με τη συμμετοχή  καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχουν φιλοτεχνηθεί έργα σε μάρμαρο, μέταλλο, τοπικές πέτρες και ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία έχουν τοποθετηθεί στη διαδρομή από την είσοδο του χωριού ως το Μοναστήρι της Τσούκας.«Θέλουμε να δώσουμε στους νέους και κυρίως τα παιδιά, που έρχονται με τα σχολεία τους και επισκέπτονται το Μουσείο, το σύνθημα για μια περιβαλλοντική συνείδηση, για την προστασία της φύσης», τονίζει ο κ. Παπαγιάννης, που θέτει ως νέου του στόχο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδρομή, σαν ένα εξωτερικό Μουσείο.