ΡΟΤΑΡΙΑΝΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΦΙΛΙΑΣ

Ενημερωτική επιστολή από τον ροτ. Δημήτρη Φελεκίδη, υπεύθυνο των Ροταριανών Ανταλλαγών Φιλίας

 

Αγαπητοί Ροταριανοί
Αρχικά εύχομαι τις ημέρες που διανύουμε να έχετε υγεία και είτε να απολαμβάνετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές είτε να τις απολαύσετε σύντομα. Φέτος μου έκανε την τιμή ο Διοικητής μας Ροτ. Κώστας Καρβούνης να μου αναθέσει την ευθύνη των Ροταριανών Ανταλλαγών Φιλίας.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Δ. Ροταρυ το οποίο συμφωνείται μεταξύ δυο Περιφερειών και προβλέπει την ανταλλαγή και φιλοξενία ομάδων ροταριανών και των οικογενειών τους. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε ροταριανούς και τις οικογένειές τους να επισκεφθούν μιαν άλλη χώρα, να φιλοξενηθούν σε σπίτια ροταριανών και να απολαύσουν ροταριανή φιλία και περιποίηση. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς έναν τόπο με χαμηλό κόστος και εξαιρετική συνοδεία.

Φυσικά προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να μπορούμε κι εμείς να υποδεχθούμε αντίστοιχο αριθμό ροταριανών με τις οικογένειές τους. Συνήθως ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τα 12-15 άτομα συνολικά (4-5 οικογένειες). Σημειώνεται επίσης ότι – αν και συνηθίζεται – δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος που θα φιλοξενηθεί σε άλλη χώρα να φιλοξενήσει ο ίδιος μια ροταριανή οικογένεια (αν δεν έχει την απαραίτητη υποδομή). Αρκεί μόνο κάποιο άλλο μέλος του ομίλου του να μπορεί να το κάνει για λογαριασμό του. Τα έξοδα μετακίνησης και τα προσωπικά έξοδα φυσικά βαρύνουν τον εκάστοτε συμμετέχοντα.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακινήσω να ενδιαφερθείτε για την υλοποίηση ενός τουλάχιστον προγράμματος Ανταλλαγής Φιλίας ερχόμενοι σε επαφή μαζί μου ή/και με τον Βοηθό Διοικητή που είναι υπεύθυνος για τον όμιλό σας. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα των ροταριανών ομίλων της περιοχής σας να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα φιλοξενίας διάρκειας έως 10-12 ημερών. Σημειώνεται ότι είναι δυνατή και επιθυμητή η συμμετοχή περισσοτέρων του ενός Ομίλων στο Πρόγραμμα με πιθανή αλλαγή τόπου φιλοξενίας στο ενδιάμεσο του προγράμματος ώστε να «μοιραστεί» η όποια «επιβάρυνση» από τη φιλοξενία.

Οι προτάσεις που έχουμε δεχθεί μέχρι σήμερα:

D3010 Ινδία – περιοχή Νέου Δελχί για 7-10ημέρες
D2420 Τουρκία – Κωνσταντινούπολη (αποστολή Οκτώβριο – υποδοχή Απρίλιο) για 6-8ημέρες
D3132 Ινδία – Sholapur-Maharashtra (γύρω στις 30 Ιανουαρίου του 2015 οπότε λαμβάνει χώρα
και το ετήσιο συνέδριο τους, δεν έχει οριστεί διάρκεια )
D9640 Αυστραλία – Banora Point, New South Wales (Μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου και Μαΐου για
ημέρες που θα ορίσουμε εμείς )

Από τις παραπάνω προτάσεις η πιο εύκολη να υλοποιηθεί είναι η ανταλλαγή με τους φίλους ροταριανούς από την περιοχής της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι προτείνουν να φιλοξενήσουν τη δική μας ομάδα εντός του Οκτωβρίου 2014 και να επισκεφθούν την Περιφέρειά μας τον Απρίλιο 2015 (θα μπορούσε να συνδυαστεί και με το Συνέδριό μας που θα γίνει στην Κέρκυρα). Φυσικά αν υπάρχει ενδιαφέρον για τις πιο μακρινές περιοχές η Περιφέρεια θα είναι στη διάθεση των ροταριανών που ενδιαφέρονται να ζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Θερμή παράκληση να λάβουν γνώση όλοι οι ροταριανοί και να απαντήσουν σε μένα με κοινοποίηση στον Γραμματέα της Περιφέρειας το αργότερο μέχρι τις 15-9-2014 για τη διαθεσιμότητα των μελών τους να συμμετάσχουν σε μια ανταλλαγή, τη διάρκειά της και τον προτιμώμενο χρόνο υποδοχής των φίλων ροταριανών από το εξωτερικό. Στη συνέχεια τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στον Διοικητή για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή σε μια ή και περισσότερες ανταλλαγές.

Με ροταριανούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Φελεκίδης
Chair D2484 RFE 2014