Ομιλία του Προέδρου του Ροταριανού Ομίλου Δράμας στην αλλαγή ηγεσίας 27-06-2012

ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ 2012-2013

27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ομιλία του νέου Ροταριανού Προέδρου Παναγιώτη Μαραβέλια

 

Αγαπητοί Ροταριανοί και φίλοι πολύ σύντομα θα αναφερθώ σε τρία πράγματα που αφορούν άμεσα τη χρονιά της προεδρίας μου.

 

1.     Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ για τη νέα χρονιά από 1ης Ιουλίου 2012 μέχρι την 30η Ιουνίου 2013 ο Ιάπωνας για φέτος Sakuji Tanaka, επέλεξε ως σύνθημα της χρονιάς το  Ειρήνη μέσα από την προσφορά. Όπως εξηγεί ο ίδιος Ειρήνη μπορεί να  σημαίνει προσωπική ηρεμία, ευτυχία μέσα στην οικογένεια, μια κατάσταση ασφαλείας όπου ικανοποιούνται βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Στο Ρόταρυ η προσφορά είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία δευτερεύουσα ή περιστασιακή επιδίωξη. Είναι τρόπος ζωής. Είναι μια προσέγγιση που υπογραμμίζει το ενδιαφέρον και τη φροντίδα για τους άλλους και οδηγεί στην αρμονία μεταξύ των ανθρώπων. Αγκαλιάζοντας την προσφορά  σε κάθε πλευρά της ζωής μας, καλλιεργούμε ένα πνεύμα συνεργασίας, βρίσκουμε την καλή θέληση για τους άλλους και επιλέγουμε την ειρήνη.

Η Ειρήνη  θα είναι το επίκεντρο της προσοχής μας και ο στόχος μας τη Ροταριανή χρονιά 2012-2013. Οι ροταριανοί θα εργαστούν ενεργά για την Ειρήνη μέσα από την προσφορά, αρχίζοντας από κάθε άτομο, οικογένεια, Όμιλο, Περιφέρεια, περιοχή και έθνος.

 

2. Εντελώς συμπτωματικά με την έναρξη της νέας ροταριανής χρονιάς ξεκινά και η εκατοστή χρονιά από την απελευθέρωση της Δράμας.  Η συμπλήρωση των εκατό χρόνων αποτελούν για τη Δράμα και τον Ροταριανό όμιλο, κομμάτι της κοινωνίας της Δράμας, ένα κομβικό σημείο αναφοράς τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον της.  Ο Ροταριανός Όμιλος Δράμας θα κατευθύνει τις δραστηριότητες του στη ανάδειξη των 100 χρόνων της σύγχρονης ιστορίας της Δράμας αλλά και – έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και σημείο αναφοράς τον διαπολιτισμικό χαρακτήρα της Δράμας – να ανασυνθέσει την ταυτότητά της, να αναδείξει τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της για τα επόμενα χρόνια.

 

3.     Η οικονομική κρίση είναι κυρίως κοινωνική κρίση. Η κοινωνική κρίση έχει προκληθεί επειδή ως κοινωνία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, έχουμε ξεχάσει βασικές αξίες. Βασικές αξίες όπως το καθήκον, η αφοσίωση, η ακεραιότητα, η τιμή, η αγάπη, η πίστη, και ίσως το σπουδαιότερο την αξιοπρέπεια. Έχουμε ξεχάσει το καθήκον του ισχυρού να βοηθά τον αδύναμο, όπως και αν αυτό εμφανίζεται στη καθημερινή ζωή, που απαιτεί επίδειξη ευγένειας και καλοσύνης μέσα από μικρές αλλά και σημαντικές χειρονομίες, μέσα από τη φυσική έκφραση ανθρωπισμού, φιλίας, αλληλεγγύης και κατανόησης. Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι στην απουσία ελπίδας, την έλλειψη ευκαιριών και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι συνάνθρωποί μας γίνονται ανήμποροι και κυνικοί.

Πρέπει με κάθε θυσία να επανασυνδεθούμε με τις βασικές αξίες του πολιτισμού μας.  Ο Ροταριανισμός έρχεται για να γκρεμίσει αυτό το τείχος της απελπισίας και της απόγνωσης και προτείνει τη λύση, απευθυνόμενος στον κάθε ένα ξεχωριστά. Γιατί; Γιατί, το Ρόταρυ γεννήθηκε το 1905 στο Σικάγο, για να αντιμετωπίσει εκείνο που κυριαρχούσε έντονα εκείνη την εποχή, ότι ο ανταγωνιστής στον επαγγελματικό χώρο έπρεπε να εξαλειφθεί με κάθε μέσον χάριν της επιβίωσης του ενός, μια πάρα πολύ σκληρή λογική. Μια λογική της εποχής ενάντια σε κάθε ηθική αρχή. Από τότε το Ρόταρυ ενθαρρύνει την εξάπλωση του ιδανικού της εξυπηρέτησης πρώτα ατομικά, στην ιδιωτική και επαγγελματική και κοινωνική ζωή μας, και μετά παραπέρα ως ένα σύνολο οργανωμένο με κοινές δραστηριότητες, μέσα από τη συντροφικότητα που κτίζει η ιδέα του κοινού σκοπού του Ροταριανού Ομίλου.

Βασική φιλοσοφία ζωής του Ρόταρυ είναι να συμφιλιώσει τη διαρκεί διένεξη μεταξύ της επιθυμίας του προσωπικού κέρδους και του καθήκοντος και κατά συνέπεια υποχρέωση να εξυπηρετήσει άλλους. Φιλοσοφία που βασίζεται στην πρακτική ηθική αρχή «κερδίζει περισσότερο αυτός που υπηρετεί καλύτερα».

4.     Θα κλείσω υπενθυμίζοντας ότι οι ηθικές αρχές του Ρόταρυ έχουν έναν οδηγό, τον «Τετραπλό Ροταριανό Έλεγχο» που υιοθετήθηκε το 1943 και αποτελεί τον κώδικα της επαγγελματικής και επιχειρηματικής ηθικής του κάθε ροταριανού.  Συντάχθηκε το 1932 από το Ροταριανό Χέρμπερτ Τέιλορ, στη προσπάθειά  του να οδηγήσει την επιχείρησή του έξω από την οικονομική κρίση της εποχής, ο ίδιος δε υπηρέτησε και ως πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ το 1954-55.

Ο «Τετραπλός Ροταριανός Έλεγχος» για το Ρόταρυ και τα μέλη του αποτελεί έναν φάρο στη τρικυμία της εποχής μας.

Οπουδήποτε στη δουλειά μας ή στις κοινωνικές μας σχέσεις κάθε σκέψη μας, λόγος ή πράξης μας,:

1.     Ανταποκρίνεται στην αλήθεια;

2.     Θέτει σε ίση μοίρα μεταχείρισης όλους όσους αφορά;

3.     Προάγει την καλή πίστη και βελτιώνει τις φιλικές σχέσεις;

4.     Θα έχει ωφέλιμες συνέπειες για όλους;

Αυτό είναι μια παραλλαγή των λόγων του Πυθαγόρα επάνω στην εκπλήρωση του καθήκοντος. Ο ίδιος δίδασκε και ζητούσε πριν πέσουμε το βράδυ για ύπνο να ερωτούμε τον εαυτό μας:

΄Πη παρέβην; Τι δ΄έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθει;΄

΄Τι έκανα που δεν έπρεπε; Τι έκανα που έπρεπε; Τι έπρεπε να κάνω

και δεν έκανα;΄

 

Αυτή είναι η προσφορά του Ρόταρυ σήμερα στη κοινωνία,

καταθέτει  τα βασικά ηθικά εργαλεία, όπως το υπηρετείν

υπεράνω εαυτού και το τετραπλό έλεγχο,

τα εργαλεία με τα οποία η κρίση

μπορεί να ξεπερασθεί και η κοινότητα μας να ευτυχίσει,

μαθαίνοντας πρώτα από όλα να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον

περπατώντας επάνω στο δρόμο της εξυπηρέτησης.

 

 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπομονή σας.