Με επιτυχία διεξήχθη η πανηγυρική συνεστίαση του Ρ. Ο. Ξάνθης με αφορμή της επετείου της απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη εχθές Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010, στις 21:00, στο Μοτέλ Νατάσσα η Πανηγυρική Συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Ξάνθης. Προσκεκλημένος Ομιλητής ήταν ο αξιότιμος κ. Εξάρχου Θωμάς, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:

«4η Οκτωβρίου: Η Απελευθέρωση της Ξάνθης»

Την εκδήλωση αυτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Αλέξανδρος Κοντός, εκ μέρους του Δημάρχου Ξάνθης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μούρκας Χρήστος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Κριτσίνης Αθανάσιος, φίλοι Ροταριανοί από τους Ομίλους της Καβάλας και Δυτικής Καβάλας και πολλοί φίλοι του Ρόταρυ, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Καρολίδης Χρήστος, νομικός και πρόεδρος του Ομίλου Κοινωνικού Προβληματισμού Ξάνθης, Βασιλούδης Ηλίας, οδοντίατρος, Γεωργιάδης Κωνσταντίνος, Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της εταιρίας Sunlight Systems S.A., Τζελέπη Κλάρα, δικηγόρος Κομοτηνής, Βασιλειάδης Ευάγγελος μετά της συζύγου του, δημοσιογράφος, εκδότης
εφημερίδος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Δανίκας Μιχαήλ, καθηγητής Πανεπιστημίου, Τουμπάρης Ευάγγελος μετά της συζύγου του, οπτικός, Τάτσιου Έλενα, εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, Αλεξίου Λουλού κ.α.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Παυλίδης, συνεχάρη το Ροταριανό Όμιλο Ξάνθης για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής και την επιλογή του κεντρικού ομιλητού και αφού εξήρε το έργο και την προσφορά του κ. Εξάρχου τόνισε τη σημασία του εορτασμού της απελευθέρωσης της Ξάνθης διότι αποτελεί την ιστορία «ενός τμήματος του ελληνισμού που προσέφερε πολλά στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο πνεύμα, είναι δε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για όλους μας και θα πρέπει η ιστορία να καταγράφεται με έναν τρόπο αντικειμενικό, ειλικρινή και να μας διδάσκει για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές». Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Κοντός επισήμανε ότι «θα πρέπει η ιστορία αυτού του τόπου να διδάσκεται στα σχολεία μας και τα βιβλία του κ. Εξάρχου, τα οποία αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη, να βρίσκονται σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί των κ.κ. Μούρκα και Κριτσίνη και στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του κ. Εξάρχου, ο οποίος καθήλωσε τους ακροατές με την πληθώρα των ιστορικών στοιχείων και αναφορών που εμπεριστατωμένα και γλαφυρά παρέθεσε, κάνοντας μια αναδρομή στην εξέλιξη και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση του 1821, για να καταλήξει στα γεγονότα της 4ης Οκτωβρίου 1919, ημέρα κατά την οποία ο ελληνικός στρατός, καθοδηγούμενος υπό του υποστρατήγου Γεωργίου Λεοναρδόπουλου, εισήλθε στην πόλη της Ξάνθης και ύψωσε την ελληνική σημαία εις την πλατεία της Ξάνθης. 

Μετά το πέρας της ομιλίας ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης Αθανάσιος Καρλής απένειμε στον κ. Εξάρχου τιμητική πλακέτα εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ευγνωμοσύνη του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης στον ομιλητή για την άρτια και πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του.