ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ GLOBAL GRAND ΣΤΗ ΓΚΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟ-ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΚΡΗ

Φίλες και φίλοι
Πριν λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από πολύ κοντά τη Ροταριανή προσφορά, να διαπιστώσω για άλλη μία φορά το μεγαλείο του Ροταριανού «ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ», να νιώσω υπερήφανος που είμαι Ροταριανός. Ως μέλος του CADRE μου ανετέθη από το Ρ.Ι. η αξιολόγηση δύο Global Grants στις πόλεις Sunyami και Techiman στη βορειοδυτική Γκάνα, μακριά από τουριστικά θέρετρα. Χρειάστηκε να μείνω εκεί μία εβδομάδα.
Εμπειρία συγκλονιστική τόσο σα Ροταριανός όσο και σαν άνθρωπος. Η κατάσταση στις πόλεις αλλά κυρίως στα χωριά απελπιστική. Σπίτια χτισμένα με λάσπη και ξύλα, παντελής έλλειψη χώρων υγιεινής και νερού, τραγική απουσία στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και εκπαίδευσης. Οι αμέτρητες ανάγκες σε κάθε επίπεδο βάζουν συνεχώς διλήμματα ως προς τις προτεραιότητες.
Οι Ροταριανοί εκεί επιτελούν σπουδαίο έργο σε αντίξοες συνθήκες. Προσπαθούν ασταμάτητα να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους της περιοχής τους και μεθοδικά, οργανωμένα και συντονισμένα προσπαθούν να δίνουν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Ιδιαίτερα σημαντικό η αποδοχή του Ρόταρυ από όλους (φορείς, κατοίκους κλπ) και η συνεργασία όλων με το Ρόταρυ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων είναι χώροι υγιεινής και νερό. Όχι για τα σπίτια τους. Κοινόχρηστες τουαλέτες και βρύσες στο κέντρο του χωριού. Να μη χρειάζεται να περπατούν μέσα στη νύχτα σε επικίνδυνα μονοπάτια για να βρουν μία αυτοσχέδια τουαλέτα. Να μη χρειάζεται να διανύσουν μερικά χιλιόμετρα μετά τη σκληρή δουλειά για να μεταφέρουν νερό στο σπίτι.
Αυτός είναι και ο λόγος που το κύριο βάρος των προγραμμάτων είναι η διάνοιξη και η αξιοποίηση γεωτρήσεων σε χωριά, σχολεία, νοσοκομεία. Παράλληλα με τις βασικές ανάγκες υγιεινής και νερού, υπάρχουν τεράστια προβλήματα και σε πολλούς άλλους τομείς (εκπαίδευση, τοπική οικονομία κλπ). Εκτός του κύριου στόχου υγιεινής – νερού τα δύο προγράμματα τα οποία κλήθηκα να αξιολογήσω αφορούσαν τη δημιουργία εργαστηρίου ηλεκτρονικής στο Πολυτεχνείο του Sunyani, την προμήθεια tablets σε σχολεία του Techiman και Sunyami, προμήθεια ραπτομηχανών σε γυναικείες φυλακές του Sunyami για εκπαίδευση των τροφίμων ώστε να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Τέλος σημαντική παρέμβαση στην τοπική οικονομία η οικονομική ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων του Techiman ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν ομαλά και σταθερά.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα το ΡΟΤΑΡΥ δίνει βροντερό παρόν. Η ζωή των Ροταριανών εκεί είναι αφιερωμένη στο «ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ». Είναι εκπληκτικό συναίσθημα να βλέπεις την έκφραση του μικρού παιδιού όταν ανοίγει τη βρύση να γεμίσει τον κουβά του. Αυτό το τόσο απλό και φυσιολογικό για εμάς είναι όνειρο ζωής για τους ανθρώπους εκεί. Γίνεται τεράστια δουλειά από το Ρόταρυ σε όλη την Αφρική. Ειλικρινά δεν είχα πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας μέχρι που την είδα, την ένιωσα, την έζησα.
Φίλες και φίλοι Ροταριανοί είναι αδύνατο μέσα σε λίγες γραμμές να περιγράψω σκέψεις και συναισθήματα που με γέμισαν σε αυτό το ταξίδι. Θέλω για μία ακομη φορά να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το σήμα που έχουμε στο πέτο αλλά θα πρέπει επίσης να νιώθουμε κάθε στιγμή και το βάρος της ευθύνης που έχει το σήμα αυτό. Όπως επεσήμανε και ο Διοικητής στο χαιρετισμό του το Ρόταρυ μπορεί να δώσει λύσεις. Αρκεί όλοι να έχουμε στο νου και την καρδιά το : «ΥΠΗΡΕΤΕΙΝ ΥΠΕΡΑΝΩ ΕΑΥΤΟΥ»