ΦΙΛΗΣ ΚΕΝΤΑΡΧΟΣ, ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Σημαντική αναδρομική- τιμητική έκθεση 50ετίας του διακεκριμένου Κερκυραίου καλλιτέχνη, φίλου και ροταριανού Φίλη Κένταρχου, ξεχωριστού εκπροσώπου της Επτανησιακής Σχολής.

Η έκθεση με τίτλο «Μια ζωή, μια ιστορία, μια τέχνη» ξεναγεί με αφηγηματικό τρόπο τον επισκέπτη μέσα από τα ορθάνοιχτα μάτια του Φίλη στα τοπία, τα πρόσωπα, τις στιγμές της Κέρκυρας των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων. Με τον ιδιαίτερο μοναδικό του τρόπο ο Φίλης μας ταξιδεύει με χρώματα, φόρμες και μορφές στη δική του Κέρκυρα μέσα από τα μονοπάτια της ματιάς του που απαλλαγμένη από το περιττό μας χαρίζει εν τέλει τη φωτεινή ουσία των πραγμάτων.

Ένα σύνολο ογδόντα περίπου έργων μας παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της υπάρχουσας συλλογής του καλλιτέχνη αλλά και του ενεργού εργαστηρίου του. Μία λυρική αναδρομή στην Κέρκυρα των τελευταίων σχεδόν εξήντα ετών, με τρεις κύριες αναφορές την τοπιογραφία, την προσωπογραφία και την απεικόνιση της καθημερινής πραγματικότητας.

Μιλώντας την γλώσσα της εποχής του στο επτανησιακό περιβάλλον, ενός μοντερνισμού με αρκετές ωστόσο προσαρμογές στις επιταγές της παράδοσης ο Φίλης Κένταρχος αναμφισβήτητα συνέβαλε ουσιαστικά ώστε να εισρεύσει νέα δυναμική στο πεδίο της υδατογραφίας. Καλλιέργησε με επιμονή την απελευθέρωση της φόρμας και βίωσε ως το τελευταίο κύτταρο στο σώμα της ζωγραφικής πράξης την καθοριστική κυριαρχία του επτανησιακού φωτός. Ακολουθώντας τους παλαιότερους της υδατογραφίας στην απεικόνιση της άυλης πραγματικότητας, του ατμοσφαιρικού τοπίου, μας καταθέτει μία σημαντικότατη συμβολή στην ιστορία της εξιδανικευμένης ωραιότητας που τα Ιόνια νησιά, ως εξαιρετικός φυσικός κόσμος, πρεσβεύουν και η επτανησιακή τέχνη ανά τους αιώνες διασώζει.

Είναι μια σημαντική στιγμή στην πλούσια καριέρα του Φίλη Κένταρχου, ένας σταθμός γόνιμης επικοινωνίας του επισκέπτη με την ζωντανή παράδοση της Επτανησιακής Σχολής και μια παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενιές.

Σ’ ευχαριστούμε Φίλη, να είσαι πάντα καλά!!

Για όσους η απόσταση δεν επιτρέπει την επίσκεψη στην έκθεση μια μικρή διαδικτυακή περιήγηση στο έργο του Φίλη στο: https://www.youtube.com/watch?v=CRV8AGbTmR4

 

KENTARHOS