Εξόρμηση στο Παρθένο Δάσος Φρακτού

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η περιφέρεια μας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δρα κατά της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας !!!
Ο σκοπός παραμένει ο ίδιος, να εξαφανίσουμε αυτή τη μάστιγα.
Ο τρόπος επίσης είναι ο ίδιος, με τη συνεισφορά του κάθε ομίλου και τη συνεισφορά του κάθε ροταριανού,βοηθάμε να κλείσει για πάντα το κεφάλαιο πολιομυελίτιδα στον πλανήτη.
Αυτό που αλλάζει αυτή τη φορά είναι το τοπίο !
Μετά από δύο επιτυχημένες αναβάσεις στον Όλυμπο, ήρθε η σειρά ενός μοναδικού στην Ελλάδα άλλα και στην Ευρώπη παρθένου δάσους.
Το παρθένο δάσος του Φρακτού !!!
Το πιο πολύτιμο οικοσύστημα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων και ένα από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης. Το «Παρθένο Δάσος» βρίσκεται στα βορειοανατολικά όρια του νομού Δράμας και αποτελεί τμήμα του δασικού συμπλέγματος Φρακτού.
Από το 1980 έχει ανακηρυχτεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και έκτοτε τελεί υπό καθεστώς ειδικής προστασίας που το έχει μεταρέψει σε πραγματικό άβατο.
Παρθένο θεωρείται ένα δάσος που έχει φτάσει στο ανώτατο όριο της φυτοκοινωνιολογικής του εξέλιξης χωρίς να έχει υποστεί καμιά απολύτως ανθρώπινη δραστηριότητα, γεγονός που επιτρέπει στο δάσος να λειτουργεί ως ένα φυσικό εργαστήρι με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία.
Η πανίδα του Παρθένου Δάσους όπως και της ευρύτερης περιοχής του Φρακτού είναι εξαιρετικά πλόυσια και αντιπροσωπεύεται από είδη όπως το ελάφι, το αγριόγιδο, το αγριογούρουνο, η μαυροτσικλιτάρα, ο αγριόκουρκος, ο λευκονώτης, ο δασοφυλοσκόπος, ο καρυοθραύστης, κα.
Χάρη στα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα που ζουν στο Παρθένο Δάσος, όπως ο λύκος, η αρκούδα, ο χρυσαετός επιτυγχάνεται η αυτορρύθμιση του πληθυσμού των ζώων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του.
Το Παρθένο Δάσος Φρακτού είναι ένα μικτό δάσος,ελάτης και ερυθρελάτης και αναμφίβολα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα φυσικό εργαστήρι. Στο μέλλον αυτό θα παίρνει όλο και μεγαλύτερη αξία καθώς αυξάνει η ανάγκη της έρευνας του περιβάλλοντος.
Η είσοδος στο Παρθένο Δάσος επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ( έχει φροντίσει ήδη ο Ρ.Ο Δράμας ), για διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και πραγαματοποιείται κατόπιν ενημέρωσης του Δασαρχείου Δράμας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 04/11/2016

14:00              Συνάντηση στο πάρκινγκ του γηπέδου Κραχτίδη

14:30              Οδικώς Αναχώρηση για παρθένο Δάσος Φρακτού

21:00             Προετοιμασία για φαγητό και διανυκτέρευση

Σάββατο 05/11/2016

Εγερτήριο ελεύθερο με πρωϊνό

10:00 – 13:00  Ξενάγηση στην περιοχή.

13:30              Γεύμα

16:00             Ομαδική φωτογραφία συμμετεχόντων

Απόγευμα ελεύθερο για ξεκούραση και φωτογραφίες γύρο από το καταφύγιο

20:00             Ανάβουν τα κάρβουνα με όλα τα παρελκόμενα

Κυριακή 06/11/2016

Εγερτήριο ελεύθερο με πρωϊνό και αναχώρηση για Δράμα

 

Συντονιστής: Μιλτιάδης Τελλίδης, Γραμματέας Ρ.Ο. Δράμας

Τηλ. Επικοινωνίας: 6945333262

 

Απαραίτητος Εξοπλισμός:

 1. Παπούτσια αθλητικά ή μποτάκια trekking. Αν έχει προηγηθεί βροχή τότε μόνο ορειβατικά.
 2. Αντιανεμικό-αδιάβροχο. Αν έχουν προηγηθεί βροχερές ημέρες τότε μπουφάν λόγω ψύχους τη νύχτα
 3. Αντηλιακή κρέμα & lip stik
 4. 2-3 ζευγάρια χοντρές κάλτσες
 5. Φακός (+ εφεδρικές μπαταρίες)
 6. Ελαφρύ πουλόβερ ή φλις
 7. Εσώρουχα
 8. Υπνόσακο ή σεντόνι με κουβέρτα
 9. 2-3 βαμβακερές ή τεχνικές μπλούζες
 10. Γυαλιά ηλίου
 11. Καπέλο για τον ήλιο
 12. Κάμερα – φωτογραφική μηχανή φορτισμένες
 13. Τα κινητά να είναι φορτισμένα και τον φορτιστή μαζί
 14. Αλλαξιά ρούχα και παπούτσια στο αυτοκίνητο της επιστροφής (προαιρετικά)

Πάνω απ’ όλα να έχετε την καλύτερη διάθεση για μια υπέροχη εξόρμηση με την καλύτερη παρέα!!

Παρατηρήσεις

Στόχος μας είναι να περάσουμε υπέροχα κι αυτό προϋποθέτει κανόνες. Οι εξορμήσεις στη φύση δεν σηκώνουν αστεία. Αρχάριοι κι όσοι νομίζουν ότι γνωρίζουν, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους κάνουν λάθη που στο παρελθόν έχουν αποβεί μοιραία κι έχουν χαλάσει εξορμήσεις.

Θα υπάρξουν διαδρομές – περίπατοι για κάθε είδους φυσική κατάσταση. Η θέα και η μοναδικότητα της φύσης αποτελούν εγγύηση για μια ανεπανάληπτη και πρωτόγνωρη περιπέτεια.

Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εξόρμηση, η δράση θα πραγματοποιηθεί με βάση το Παρανέστι και διαμονή σε ξενοδοχεία.

Καλή προετοιμασία !!

Ευγενική Υπενθύμιση προς όλους τους Ομίλους και τα μέλη τους.

Η Δράση αφορά τον αγώνα για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για το ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΙΔΡΥΜΑ (END POLIO).

Έτσι κάθε όμιλος που θέλει να ανεβάσει το σημαιάκι του στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού, θα καταβάλει το ποσό των 50€ στον λογαριασμό της Περιφέρειας με την ένδειξη «ΠΑΡΘΕΝΟ ΔΑΣΟΣ». Το κόστος του κάθε Ροταριανού που θέλει να συμμετέχει, είναι 80€. Καλύπτονται οι δύο (2) διανυκτερεύσεις και όλα τα γεύματα!!! Όλα τα γεύματα είναι πλούσια και αντάξια του επιπέδου του Ρόταρυ.

Λόγω περιορισμένης δυνατότητας φιλοξενίας στο καταφύγιο, η μέγιστη χωρητικότητα είναι 40 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι πρώτοι 40 που θα κάνουν κράτηση, θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μοναδική δράση.

Αυτά που θα βιώσουμε στο μοναδικό τοπίο δεν περιγράφονται με λόγια… Εσείς φέρτε μαζί σας μόνο τη διάθεσή σας. Τα υπόλοιπα θα τα φροντίσει το «Παρθένο δάσος του Φρακτού»