Ενημέρωση από τον Κυβερνήτη του Ελληνικού Στόλου του Ιονίου του IYFR

Αγαπητοί Φίλοι και εκλεκτοί Ροταριανοί συνάδελφοι,
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός εξαμήνου ουσιαστικής λειτουργίας της Συναδελφώσεως, και για λογαριασμό της Γέφυρας του Ελληνικού Στόλου Ιονίου, επιθυμώ να σας ενημερώσω συνοπτικά για όσα διαδραματίσθηκαν κατά το εξάμηνο αυτό, όπως και για όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποιήσεως.

Ως πρώτη – ανεπίσημη έστω – δραστηριότητα, αξίζει να καταγραφεί η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή μελών του Στόλου για την τεχνική υποστήριξη των ομάδων που έλαβαν μέρος στον αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκαφών Φίν, που διεξήχθη στην Καβάλα την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2015.

Ακολούθησε, η επίσημη συμβολική έπαρση της σημαίας IYFR για πρώτη φορά. σε σκάφος μέλους του Στόλου. Η μικρή τελετή έλαβε χώρα στην Μαρίνα της Λευκάδος, την Κυριακή 31 Μαϊου 2015 και στο σκάφος TIPOTA της οικογένειας Paramatti. Στην συνέχεια, σε Συνεστιάσεις Ομίλων παρεδόθησαν πιστοποιήσεις που δεν είχαν παραληφθεί από τα μέλη.

Στις 12 Ιουνίου 2015, έγινε η πανηγυρική υποδοχή σκάφους και πληρώματος του Στόλου IYFR ΝΑ Ιταλίας, στην Μαρίνα Γουβιών της Κέρκυρας, που συμμετείχε στην 30η Ρεγκάτα Πρίντεζι – Κέρκυρα, μία πολύ σημαντική ιστιοπλοϊκή διοργάνωση με μεγάλη παράδοση. Εκεί, πέραν της συναδελφώσεως και αλληλογνωριμίας, αποφασίσθηκε και η αδελφοποίηση των δύο Στόλων, η Τελετή της οποίας θα πραγματοποιηθεί κατά την 1η Συνάντηση IYFR Στόλων Αδριατικής & Ιονίου.

Τον Ιούλιο, όπως και ένα δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2015, στην Πρέβεζα φιλοξενήθηκε ένα παλαιό – πλήν ιστορικό σκάφος Slocum 45 (διάπλους Ατλαντικού, συμμετοχή σε κινηματογραφικές ταινίες κτλ) – Αυστραλών συναδέλφων, μελών Στόλου του Ειρηνικού. Με βάση το λιμάνι του Τάραντα στην Ιταλία, όπου βρίσκεται πλέον η βάση του, η οικογένεια Thilo, ξεκίνησε την Μεσογειακή εξερεύνηση από την ευρύτερη περιοχή των Επτανήσων. Καθοριστική συμβολή στην επιτυχία αυτής της αποστολής είχε η στενή συνεργασία μας με την τοπική εταιρεία διαχειρίσεως ιστιοπλοικών σκαφών Ionian Breeze.

Ασφαλώς, σε όλη την διάρκεια του Καλοκαιριού, μέλη του Στόλου ενεργοποιήθηκαν σε λιμάνια και μαρίνες της ευρύτερης περιοχής, κυρίως όμως σε Πρέβεζα και Λευκάδα, και για διάφορες περιπτώσεις, από την άμεση αποκατάσταση αξιοπλοίας σκαφών και την επισκευή ιστίων έως την λειτουργία πλυντηρίων και την υποστήριξη για την διοργάνωση…πάρτυ, σε σκάφη αλλοδαπών συναδέλφων, μελών διαφόρων στόλων IYFR, από Νορβηγία, Ιταλία, Ολλανδία, Σερβία.

Το Φθινόπωρο υπήρξε καθοριστικό ως προς την γεωγραφική επέκταση της Ροταριανής Συναδελφώσεως, μέσω του μοντέλου IYFR. Σε συνέχεια της ήδη ειλημμένης αποφάσεως για την δημιουργία δεύτερου ελληνικού Στόλου, αποκλειστικά για την περιοχή του Αιγαίου, η οποία βρίσκεται σε φάση υλοποιήσεως (εκ μέρους του Στόλου, αρμόδια η πΔ και Δεύτερη Κυβερνήτης Κατερίνα Κοτσαλή Παπαδημητρίου),
αποφασίσθηκε η επέκταση και προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή αυτήν της Αδριατικής. Μετά από σειρά επαφών μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, ο Ελληνικός Στόλος Ιονίου ανέλαβε την ευθύνη για την αρχική δημιουργία Στολίσκων σε Αλβανία και Μαυροβούνιο. Κατά την διάκεια του Χειμώνα, τρία ταξίδια στις χώρες αυτές έδωσαν την δυνατότητα να μπορεί σήμερα να ανακοινωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής. Η επίσημη ίδρυση των δύο Στολίσκων θα πραγματοποιηθεί επίσης κατά την 1η Συνάντηση IYFR Στόλων Αδριατικής & Ιονίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεων, η συνέχεια προβλέπεται να είναι θεαματική. Παρόλο που σύντομα θα κυκλοφορήσει ειδική ανακοίνωση για κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφερθούν εδώ συνοπτικά τα βασικά στοιχεία κάθε εκδηλώσεως, ενώ επισυνάπτονται στο παρόν και όσα έντυπα (προγράμματα, δηλώσεις συμμετοχής, κτλ) έχουν ήδη εκδοθεί.

Η αρχή θα γίνει με την 1η Συνάντηση Στόλων IYFR Αδριατικής & Ιονίου . Ο Ελληνικός Στόλος Ιονίου και ο Στόλος ΝΑ Ιταλίας, σε συνεργασία με τον ειδικώς ορισθέντα Συντονιστή, Κυβερνήτη V. Rinaldi, διοργανώνουν την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Στόλοι Β. Ιταλίας, Κροατίας και Σλοβενίας. Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Budva του Μαυροβουνίου, στο τριήμερο 22-25 Απριλίου 2016 , και σε αυτήν, πέραν των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας και συναδελφώσεως, περιλαμβάνεται σειρά σημαντικών εκδηλώσων, όπως η Τελετή Αδελφοποιήσεως και η Τελετή Ίδρυση Στολίσκων, με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον.

Ακολουθεί η περίφημη Ροταριανή Ρεγκάτα Carniola , η οποία διοργανώνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά από τον Κροατικό Στόλο και τον ομώνυμο Όμιλο. Η φετεινή διοργάνωση, 28 – 31 Μαϊου 2016 , θα ακολουθήσει την διαδρομή Split – Solta – Vis – Hvar – Split, και σε αυτήν θα υπάρξει εκπροσώπηση του Ελληνικού Στόλου Ιονίου.

Στις αρχές Ιουνίου 2016, όπως κάθε χρόνο θα διοργανωθεί η Ρεγκάτα Πριντεζι – Κέρκυρα, στην οποία φέτος, και για πρώτη φορά, θα υπάρξει επίσημη συμμετοχή του Ελληνικού Στόλου Ιονίου. Το Πρόγραμμα αναμένεται σύντομα, και τότε θα αποφασισθεί οριστικά ο τρόπος της ελληνικής συμμετοχής Τέλος, στην λήξη της ροταριανής περιόδου, 25-26 Ιουνίου 2016, θα πραγματοποιηθεί σημαντική δράση εντός του ελληνικού χώρου, με την συμμετοχή του Ελληνικού Στόλου Ιονίου στην εκδήλωση πολύ υψηλής προβολής “ Kavala Air/Sea Show 2016”, και σε συνεργασία με τους Ναυτικούς Ομίλους της περιοχής. Η μορφή της συνεργασίας και το είδος της συμμετοχής βρίσκεται υπό διαμόρφωση και αυτή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, οπότε θα είναι διαθέσιμες και οι σχετικές τεχνικές λεπτομέρειες. Για την Εκδήλωση αυτή έχει ήδη ενημερωθεί και ο Τουρκικός Στόλος που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αιγαίου, ο οποίος αναμένει το επίσημο πρόγραμμα προκειμένου να επιβεβαιώσει την συμμετοχή ή εκπροσώπησή του.

Πιστεύοντας πως αυτή υπήρξε μία χρήσιμη ενημέρωση για όλες κι όλους, σας καλώ να μελετήσετε με προσοχή τα συνημμένα έγγραφα και να αποφασίσετε την συμμετοχή σας στις προγραμματισμένες δράσεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα μέλη της Γέφυρας του Ελληνικού Στόλου Ιονίου βρίσκονται στην διάθεσή σας, για την παροχή επιπλέον πληροφοριών, όπως και για την διευκόλυνση κάθε συμμετοχής σας στις δράσεις.

Ευχόμενος σε σας και στις οικογένειές σας καλά ταξίδια με ούριους ανέμους και σε ανοιχτούς ορίζοντες, σας χαιρετώ με εγκάρδιους ροταριανούς και ναυτικούς χαιρετισμούς!

Βησσαρίων (Άρης) Ν. Ζάχος , πΔ
Κυβερνήτης Ελληνικού Στόλου Ιονίου IYFR