Ο Ροταριανός Όμιλος Αν. Λάρισας φώτισε το αρχαίο θέατρο της πόλης με το END POLIO NOW

Το Α΄αρχαίο θέατρο της Λάρισας είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Λόφου του Φρουρίου, κάτω ακριβώς από την αρχαία ακρόπολη , με προσανατολισμό προς τη σημερινή κεντρική πλατεία την κάποτε αρχαία αγορά της πόλης.
Κατασκευάστηκε στο α’ μισό του 3ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά και ήταν χωρητικότητας 10.000 ατόμων, το θέατρο ήταν ενεργό μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η σκηνή που είναι το καλύτερα διατηρημένο τμήμα του μνημείου, είναι ένα αυτοτελές , μεγαλοπρεπές οικοδόμημα τεσσάρων δωματίων με 3 εισόδους ανάμεσά τους, έχοντας συνολικό μήκος 37,5μ. και ύψος 3,00μ. Περατώθηκε σε τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη φάση ανάγεται στο α΄μισό του 3ου αι. π.Χ., η δεύτερη στο α΄μισό του 2ου αι. π.Χ. και η τρίτη φάση χρονολογείται στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού Αύγουστου (28π.Χ.-14μ.Χ.αι.) και του διαδόχου του Τιβέριου (14μ.Χ.-31μ.Χ.αι.)Τιμητικές επιγραφές προς τιμήν και των δύο αυτοκρατόρων βρέθηκαν πάνω στα μέτωπα των γείσων του δωρικού θριγκού της σκηνής. Η σκηνή ήταν κατασκευασμένη από λαξευτούς πωρόλιθους, που προέρχονται από τα αρχαία λατομεία στη θέση « Κριντήρι» Τυρνάβου, περιοχή της Λάρισας. Η ανασκαφή του Α΄αρχαίου θεάτρου έγινε τα τελευταία χρόνια και όπως αποδείχθηκε πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μνημείο της αρχαίας Ελλάδας.
Κατά την αρχαιότητα συνεδρίαζαν σ’ αυτό η Αγορά αλλά και το περίφημο Κοινό των Θεσσαλών κατά το οποίο συζητούσαν θέματα που αφορούσαν γεωγραφικά – οροθετικά ζητήματα, θέματα εξωτερικής πολιτικής, θρησκείας αλλά και αμυντικά. Πάνω στα εδώλια αναγράφονται τα ονόματα των πρεσβευτών των πόλεων-κρατών της Θεσσαλίας.

Το Α΄αρχαίο θέατρο Λάρισας επέλεξε ο Ροταριανός Όμιλος Ανατολικής Λάρισας να φωτίσει με το σήμα του «END POLIO NOW».
Στόχος και σκοπός μας η ενεργή ενημέρωση των πολιτών για το 30ετές πρόγραμμα του Διεθνούς Ρόταρυ για την εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία έχοντας αρωγούς την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και την Εφορία Αρχαιοτήτων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους από την Περιφέρεια , ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Καλομπάτσιος Χρήστος, από το Δήμο ο Αντιπρόεδρος του Δ.Ω.Λ. κ. Σουρλατζής Απόστολος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Καραλαριώτου Ρένα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Λάρισα» κ. Διαμάντος Ντίνος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεωργάκης Δημήτριος και η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σδρόλια Σταυρούλα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗ ΚΑΦΑΛΗ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΠΟΛΥΒΙΟ ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ ΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ MUSIC & SOUND SERVICES ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ!!!