Εκδήλωση Ρ.Ο.Θ. με θέμα «1917: Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης»

Ο Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης συμπληρώνοντας φέτος 80 χρόνια αδιάλειπτης και συνεχούς προσφοράς, oργάνωσε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, ώρα 9 μ.μ. στην αίθουσά του (Πλ. Φαναριωτών 2 – απέναντι από τα «Ηλύσια» – στη Διαγώνιο) εκδήλωση με κεντρική ομιλήτρια την αρχαιολόγο – σκηνοθέτρια κ. Ελένη Στούμπου – Κατσαμούρη και με θέμα:»1917: Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης».

H ομιλήτρια εξέθεσε το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς, την αρχιτεκτονική μορφή και την κοινωνική  δομή της πόλης, καθώς  και τις συνθήκες που επικρατούσαν, με την παρουσία διεθνούς εκστρατευτικού σώματος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου  και μας ανέγνωσε τους στίχους από εβραϊκό τραγούδι της εποχής, που αποδίδει με γλαφυρό τρόπο την τραγωδία.

Στην συνέχεια προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και η ομώνυμη πολύ ενδιαφέρουσα κινηματογραφική παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με εικόνες και κινηματογραφικές λήψεις, ντοκουμέντα που διατέθηκαν από το αρχείο του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού .

Η προβολή περιελάμβανε και συνεντεύξεις από γνωστούς αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης, που σχολίαζαν τις ζημίες στα διάφορα κτίρια, εκκλησίες και μνημεία της πόλης.

Ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου της Θεσσαλονίκης,  ευχαριστώντας την ομιλήτρια,  της επέδωσε μετά το τέλος της παρουσίασης την επετειακή πλακέτα για τον εορτασμό των 80 ετών από την ίδρυση του Ομίλου το 1934.