Δημιουργία Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κερκύρας

Ένα βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο.
Κι όταν ο αναγνώστης είναι παιδί, το παράθυρο αυτό οδηγεί σε καινούριους ορίζοντες, εξάπτει τη φαντασία και κεντρίζει την περιέργεια. Μπορεί η τεχνολογία σήμερα να μας παρέχει με ταχύτητα και ευκολία την πληροφορία που ψάχνουμε, αλλά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα βιβλίο. Το χαρτί, οι εικόνες, οι λέξεις, η μυρωδιά του μελανιού, ακόμη και η υλική υπόσταση του βιβλίου, δίνει στον κάθε αναγνώστη μια εμπειρία μοναδική.

Η δημιουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης σε ένα δημοτικό σχολείο της πόλης μας, υπήρξε σκέψη τόσο του Ρ.Ο. Κερκύρας όσο και του Ομίλου Ροταράκτ Κερκύρας. Χωρίς να υπάρξει προηγούμενη συνεννόηση, η ιδέα αυτή προτάθηκε και απο τους δύο σε ανύποπτο χρόνο, όταν διερευνούσαμε πιθανές κοινές δράσεις για το μήνα Μάρτιο. Το 6ο Δημοτικό Σχολείο, είναι ένα από τα πιο δραστήρια της πόλης μας, που όμως δεν είχε μια μόνιμη βιβλιοθήκη για τους μαθητές του.

Έτσι αποφασίσαμε να επιλέξουμε το σχολείο αυτό ως αποδέκτη της προσφοράς μας. Το σκεπτικό μας συμπεριέλαβε επίσης την κατασκευή της βιβλιοθήκης – επίπλου, μιας βιβλιοθήκης με συρόμενο τζάμι ασφαλείας, που θα επέτρεπε την ασφαλή φύλαξη των βιβλίων από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, χωρίς να εμποδίζει τα παιδιά να περιεργάζονται τα βιβλία και να διαβάζουν τους τίτλους.

Για τη συλλογή των βιβλίων, σκεφτήκαμε να μην περιοριστούμε μόνο στην αγορά βιβλίων από κάποια βιβλιοπωλεία, ή στην προσφορά – συνδρομή κάποιων εκδοτικών οίκων. Θεωρώντας ότι μια δράση προσφέρει περισσότερη ικανοποίηση όταν συμμετέχουμε προσωπικά στην υλοποίησή της, αποφασίσαμε να προσφέρουμε όλοι – Ροταριανοί και Ροταράκτορες – παιδικά βιβλία, που παρέμεναν αχρησιμοποίητα στις
δικές μας βιβλιοθήκες. Τέλος, φροντίζοντας για τη δημόσια εικόνα του Ρόταρυ, διασπείραμε την είδηση στα τοπικά ΜΜΕ, ώστε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τη δράση μας αυτή, αλλά και για να ενεργοποιήσουμε και άλλους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να εμπλουτίσουν τη βιβλιοθήκη με περισσότερους τίτλους.

Η δράση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί αρκετά βιβλία και αναμένονται ακόμη περισσότερα. Σε λίγες μέρες, θα είναι έτοιμο και το έπιπλο της βιβλιοθήκης, οπότε θα έχουμε σύντομα τη χαρά να παραδώσουμε ολοκληρωμένη την καινούρια παιδική δανειστική βιβλιοθήκη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης και να προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι  προσφοράς στον τόπο μας.

ωιωλια κερκυρα