Δελτίο τύπου του Ροταριανού Ομίλου Μυτιλήνης της δράσης προσφοράς προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί

Φίλοι και φίλες ροταριανοί,
Όλοι γνωρίζετε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας, η Λέσβος, με τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. Ο Ρ.Ο. Μυτιλήνης στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και την ροταριανή ευαισθησία που διακρίνει τα μέλη μας, από την πρώτη στιγμή ευαισθητοποιήθηκε και προσέφερε ένα αυτοκίνητο εμφιαλωμένα μπουκάλια νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους δυστυχείς ξεριζωμένους.
Η συνεχής έλευση προσφύγων σε ανεξέλεγκτους αριθμούς δημιούργησε σημαντικά προβλήματα τόσο στις προσπάθειες για την σωτηρία τους, όσο και στην προσωρινή φιλοξενία τους και την ιατρική περίθαλψή τους. Μεγάλα προβλήματα είχε και η πόλη της Μυτιλήνης που έμοιαζε και ήταν ένας απέραντος προσφυγικός καταυλισμός με ότι συνεπάγεται τούτο.

Ο όμιλος σταχυολόγησε τα προβλήματα αυτά και τις άμεσες ανάγκες που προέκυψαν και προκύπτουν, έπειτα από επαφές που είχαμε με τις Λιμενικές αρχές, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», τον Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς του Κόσμου και τα Κέντρα Φιλοξενίας στα προάστια της «Μόριας» και « Μαυροβούνι»( Καρά Τεπέ).

Σε πρώτη προτεραιότητα αναλάβαμε την παροχή βοήθειας και ανακούφισης σε 47 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 6-17 ετών καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα , παιχνίδια, γλυκά κ.α. αυτό όμως δεν αρκεί. Από τις επαφές που αναφέραμε, διαπιστώσαμε άμεσες ανάγκες οι οποίες αναγράφονται παρακάτω περιληπτικά:
1. Λιμενικό Σώμα. Συντήρηση αυτοκινήτων και αλλαγή Ελαστικών Οχημάτων που μεταφέρουν νυχθημερόν πρόσφυγες αλλά και σπεύδουν σε κάθε ακτή για σωτηρία τους.
2. Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Συμπληρωματικές ανάγκες Μαιευτικής Κλινικής και νεογνών καθώς και Παιδιατρικό σε παλμογράφους, υπερηχογράφους και καρδιογράφο, καθώς επίσης και σε είδη πρώτης ανάγκης, πάνες , γάλατα, μπιμπερό κλπ.
3. Κέντρα Φιλοξενίας. Κυρίως φάρμακα αντιπυρετικά, παυσίπονα, αντιβιοτικά κ.λ.π. επίσης παιχνίδια επιτραπέζια για παιδιά (π.χ. σκάκι).
4. Αντίστοιχες ανάγκες έχει και το Ιατρικό Κέντρο Καλλονής.

Ο Ρ. Ο. Μυτιλήνης αναγνωρίζοντας τις πέραν των οφειλομένων, προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει το Λιμενικό Σώμα για τη σωτηρία, ασφαλή μεταφορά και για την υπεύθυνη ανθρωπιστική συμπαράστασή του στους πρόσφυγες ναυαγούς, σε ειδική τελετή τίμησε στο πρόσωπο του Κεντρικού Λιμενάρχη Μυτιλήνης Πλοίαρχο Λ.Σ. Βάρθη Νικόλαο το Λιμενικό Σώμα.

Ιδιαίτερα τίμησε τον Κυβερνήτη του Σκάφους του Λ.Σ. Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ για την αυταπάρνηση του ιδίου και του πληρώματός του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ο Όμιλός μας, με πολλά μέλη του και εκπροσώπους της 2484 Π.Δ.Ρ. τον προ-διοικητή Νίκο Κουζινόγλου και της 2470 Π.Δ.Ρ., το Δ/τη Γρηγόρη Γρηγορόπουλο και τη Βοηθό Δ/τη Μαρία Μάστορα, του Ρ.Ο. Κορωπίου, παρέδωσαν στο Δήμο Μυτιλήνης 107 σκηνές (των 6 – 8 ατόμων) και 270 υπνόσακους (Sleeping Bags), που απέστειλαν Ροταριανοί Όμιλοι της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, για την κάλυψη άμεσων αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών.

Επίσης Ο τ. Διοικητής 2484 Π.Δ.Ρ. Νίκος Κουζινόγλου με τη Βοηθό Διοικητή, που εκπροσωπούσε το Ρ. Ο. Κορωπίου Αττικής, Μαρίας Μάστορα, έδωσαν συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι « T.V. ΜΥΤΙΛΗΝΗ» σχετική με το Ρόταρυ αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την παροχή κάθε είδους βοήθεια στους πρόσφυγες.

Ο Ρ. Ο. Μυτιλήνης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Δήμο Μυτιλήνης και τους αρμόδιους φορείς για να συνεισφέρει άμεσα με όλες του τις δυνάμεις όποτε χρειαστεί.
Επίσης ο Όμιλός μας είναι σε επαφή με τον Ρ.Ο. of Stafford Website. Virginia ΗΠΑ για κοινό πρόγραμμα Global grants, για το οποίο θα σας ενημερώσουμε.
Το κόστος για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών είναι αδύνατο να καλυφθεί από τον Όμιλό μας, (Ιδίως εκείνο των μηχανημάτων του Νοσοκομείου), όσο καλή πρόθεση κι αν έχουμε.
Ελπίζουμε να προκαλέσουμε τα ροταριανά σας αισθήματα ευελπιστώντας στην βοήθειά σας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω τηλέφωνα.
22510 28907. 6974092488 ρ. Νίκο Κουζινόγλου
22510 21487. 6972717445 ρ. Σπύρο Καρδακάρη
22510 21673. 6976974601 ρ. Γιάννη Αντωνίου
22510 55520. 6942695413 ρ. Ελένη Γογγολίδου

Για τον Ρ. Ο. Μυτιλήνης
Σπύρος Καρδακάρης ADG

Διαβάστε το αναλυτικό Δελτίο Τύπου