ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ‘CLIMBING MOUNT OLYMPUS- DOING GOOD IN THE WORLD’

Στο Λιτόχωρο σ’ ένα πεντακάθαρο χωριό πνιγμένο στο πράσινο και τα λουλούδια, που απλώνεται στα «πόδια» του Ολύμπου, ο Διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρεριας Γιώργος Χριστοφορίδης και ο Γραμματέας Μενέλαος Συκάκης (Ρ.Ο.Κομοτηνής) με τις συζύγους τους Ουρανία (Ρ.Ο.Κομοτηνής- ΡΟΔΟΠΗ) και Βάσω υποδέχθηκαν τους Ροταριανούς φίλους που ξεκίνησαν να καταφθάνουν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου για να συμμετάσχουν στην ανάβαση του Ολύμπου που οργάνωσε για 2η χρονιά η 2484 Περιφέρεια.   Η εκδήλωση αυτή σκοπό έχει την συγκέντρωση πόρων  και ευαισθητοποίηση των Ροταριανών και φίλων για ενίσχυση του ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, που έχει ως αποστολή του την προώθηση της ΕΙΡΗΝΗΣ και της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ μέσω της ΠΡΟΛΗΨΗΣ/ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ. Όσοι Ροταριανοί Όμιλοι και μεμονωμένοι Ροταριανοί ήθελαν να συμμετάσχουν ή να σπονσονάρουν κάποιο αθλητή έδωσαν την συνεισφορά τους για το Ροταριανό Ίδρυμα. Το ίδιο έκαναν και οι χορηγοί.

Το βράδυ της Παρασκευής διασκέδασαν στο ταβερνάκι «Μεζέ-Μεζέ» , με τον Μίλτο Τελλίδη ( Ρ.Ο.Δράμας ), την Κατερίνα Κότελη (Ρ.Ο.Καβάλας ΝΕΑΠΟΛΙΣ, μέλος της επιτροπής Ανάβασης),  τον Θανάση Φελώνη, και την Κλεμεντίνα Παρασχούδη (σύζυγος ροταριανού του  Ρ.Ο.Θάσου) γεύτηκαν υπέροχους μεζέδες αντάξιους της ονομασίας του καταστήματος , συζήτησαν ροταριανά και μη θέματα, αντάλλαξαν τις τελευταίες οδηγίες , για την ανάβαση που ακολουθούσε την επόμενη μέρα.

Το πρωί του Σαββάτου  προστέθηκαν στην παρέα ο προδιοικητής Κώστας Καρβούνης (Ρ.Ο. Corfu international) με τον γιο του Γιώργο και τον φίλο του γιού του Χρήστο Αγγελόπουλο, ο Βοηθός Διοικητής και πρόεδρος της επιτροπής ανάβασης Σπύρος Γκαραβέλλας (Ρ.Ο.Κοζάνης), ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ανάβασης Βοηθός Διοικητής Βασίλης Παπαγιάννης (Ρ.Ο. Ιωαννίνων), ο πρόεδρος του Ρ.Ο.Θεσσαλονίκης «Άριστα Τελείν»  Δημήτρης Αναγνώστου με την Ροταράκτ του Ομίλου Αντιγόνη Κωστίδου. Το κέφι και η φιλική ατμόσφαιρα ήταν τα πρωταρχικά στοιχεία αυτής της εξόρμησης.

Η ανάβαση ξεκίνησε από την θέση Γκορτσιά (υψόμετρο 1120 μέτρα) και η δεκαμελής ομάδα ξεκίνησε με σύμμαχο τον καιρό που δεν ήταν ούτε κρύος ούτε ζεστός  κι όλα προμήνυαν μια ευχάριστη ανάβαση. Σύντομα όμως, καθώς ανεβαίνοντας μπήκαν μέσα στα σύννεφα, οι θεοί του Ολύμπου αποφάσισαν να κάνουν  επίδειξη ισχύος, τα σύννεφα πύκνωσαν και η βροχή τους συνόδεψε μέχρι το οροπέδιο των Μουσών  στα 2.760  μέτρα . Εκεί μετά από 7,5 ώρες δύσκολη πορεία έφθασε και ο τελευταίος στο καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» σε θερμοκρασία γύρω στους 0ο C. Όλοι προσπάθησαν να στεγνώσουν οι ίδιοι και τα ρούχα τους και να ζεσταθούν στην μοναδική σόμπα του καταφυγίου, και να γευθούν την ζεστή φασολάδα.

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με λιακάδα, και μια υπέροχη θέα του οροπεδίου των Μουσών και των και του θρόνου του Δία (κορυφή Στεφάνι). Τα ρούχα, αλλά και τα κορμιά,  απλώθηκαν στον ήλιο για στέγνωμα και ζεστασιά. Εκεί ξεδιπλώθηκαν τα πανό του ΡΟΤΑΡΙΑΝΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ “CLIMBING MOUNT OLUMPUS- DOING GOOD IN THE WORLD” και “END POLIO NOW” καθώς και τα λαβαράκια των χορηγών Ροταριανών Ομίλων, και βγήκε η καθιερωμένη φωτογραφία της Ομάδας.  Σύντομα όμως ο ήλιος χάθηκε και ήλθε η ομίχλη , οπότε οι υπεύθυνοι της αποστολής, από σεβασμό σε κάποιους άπειρους στην ορειβασία φίλους, θεώρησαν φρόνιμο να τροποποιήσουν το πρόγραμμα και αντί για την αναρρίχηση στα βρεγμένα γλιστερά βράχια του Μύτικα να κατευθυνθούν στην κοντινή κορυφή Τούμπα. Όσοι ανέβηκαν εκεί ύψωσαν το πανό της ανάβασης και άρχισε η επιστροφή, με την βροχή να τους συντροφεύει και πάλι, αλλά ευτυχώς αυτήν την φορά δεν ήταν πολύ δυνατή. Στην επιστροφή τα συναισθήματα ήταν ανάμικτα. Η κούραση συναγωνιζόταν την μοναδική εμπειρία που βίωσαν και η αϋπνία τις εικόνες της μοναδικής φύσης που αντίκρισαν.  Μετρά από 6 περίπου ώρες κατέβηκε και ο τελευταίος, οπότε ο υπεύθυνος της ανάβασης Σπύρος Γκαραβέλας έδωσε το σύνθημα της ολοκλήρωσης της εκδήλωσης και της αναχώρησης.

Το βέβαιο είναι ότι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου και απέσπασαν την «σπάνια» υπόσχεση του Γραμματέα ότι θα τους συντροφέψει και ο ίδιος. ( αφού ξεκινήσει πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής… )

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Γραμματέας Μενέλαος με την Ουρανία και την Βάσω καθώς και η Κατερίνα Κοτέλη με τον σύζυγό της παρέμειναν στο Λιτόχωρο, ώστε να συντροφεύσουν όσους Ροταριανούς και φίλους συμμετείχαν στην παράλληλη εκδήλωση που προβλέφθηκε για αυτούς που δεν επιθυμούσαν να ανεβούν στον Όλυμπο. Επισκέφτηκαν το μουσείο του Δίου και το Αρχαιολογικό Πάρκο με σπάνια ευρήματα της αρχαίας , ρωμαϊκής και  ελληνιστικής  περιόδου.  Τον Νέο και Παλαιό Παντελεήμονα ( ένα υπέροχα διατηρημένο παλιό χωριό ) και το κάστρο με  μοναδική θέα στα παράλια της Πιερίας.  Κι επειδή όταν περνάει κανείς όμορφα ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός, αποφάσισαν να συνεχίσουν την περιήγηση του χρόνου, στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου που δεν πρόλαβαν να επισκεφτούν.