3ο Παγκόσμιο Rotaract MUN (Rotaract Global Model United Nations)

Στις 26-30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, στο Βελιγράδι, το Τρίτο (3ο)Παγκόσμιο Rotaract MUN (Rotaract Global Model United Nations).
Πρόκειται για προσομοίωση Ηνωμένων Εθνών στην οποία οι συμμετέχοντες έχουν το ρόλο διπλωμάτη και εκπροσωπούν διαφορετικές χώρες κατά τη συζήτηση κρίσιμων ζητημάτων. Το συγκεκριμένο Συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα από διαφορετικό Όμιλο Ροταράκτ μετά από σχετικό διαγωνισμό. Τα δύο προηγούμενα Συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία και την Αγγλία αντίστοιχα ενώ το φετινό συνέδριο παρακολούθησαν νέοι Ροταράκτορες από πάνω από 25 χώρες από όλες τις ηπείρους του κόσμου.

Έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερα των είκοσι MUN και ως Πρόεδρος του Ομίλου Ροταράκτ Άριστα Τελείν Θεσσαλονίκης (Περιφέρεια 2484), η Μπέκα Δανάη εκπροσώπησε την Ελλάδα και υπηρέτησε τον υψηλότερο θεσμικά ρόλο στο εν θέματι Συνέδριο, αυτό του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Secretary General), ενώ η Ελισάβετ Δράβαλου, μέλος του Ομίλου Ροταράκτ Άριστα Τελείν Θεσσαλονίκης ήταν Αντιπρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Μετά από τρεις μέρες έντονου debate και δυναμικών συζητήσεων στις Επιτροπές Security Council, Human Rights Council, Economic and Social Council και Legal Committee, οι συμμετέχοντες πέρασαν εντυπωσιακά ψηφίσματα με καινοτόμες ιδέες και λύσεις σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, ορισμένα εκ των οποίων απασχόλησαν μάλιστα και το Διεθνές Ρόταρυ. Η ευθύνη στους ώμους των νέων ήταν βαριά γιατί οι λύσεις αυτές δε θα μείνουν εντός των αιθουσών του Συνεδρίου. Κι αυτό γιατί, αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο Συνέδριο Ηνωμένων Εθνών από όλα τα υπόλοιπα του είδους του, εκτός από το διεθνή χαρακτήρα του, είναι πως τα αποτελέσματα (resolutions) που προέκυψαν από τις συζητήσεις των Ροταρακτόρων- διπλωματών θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από την Οργανωτική Επιτροπή και τη Γενική Γραμματέα στα Ηνωμένα Έθνη στη Ν. Υόρκη την Ημέρα του Ρόταρυ (Rotary UN Day). Οι φωνές λοιπόν Ροταρακτόρων από όλο τον κόσμο θα ακουστούν στις 7 Νοεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη και οι λύσεις που πρότειναν θα παρουσιαστούν από την ίδια τη Γενική Γραμματέα, την Ελληνίδα Ροταράκτορα Δανάη Μπέκα καθώς και από τη Mina Vasovic, μέλος του Rotaract Club of Beograd και project manager του φετινού Συνεδρίου στο Βελιγράδι, μπροστά σε περισσότερους από 2000 Ροταριανούς και διπλωμάτες.