Ρ.Ο.Δυτικής Καβάλας – Συνεστίαση 13 Φεβρουαρίου 2013

Στη σημερινή μας συνεστίαση είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση κατάθεση ψυχής θα μπορούσα να πω της εγγονής Δέσποινα Μέτσικα που μας παρουσίασε με την χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Power Point την δράση του παππού της Δημήτρη Μέτσικα .

Ήταν μια βραδιά για τον Δημήτρη Μέτσικα, φορτισμένη με έντονα συναισθήματα. που άκουγε την εγγονή του να ξεφυλλίζει μέσα από εικόνες τη ζωή του και το έργο που έχει αφήσει παρακαταθήκη στην οικογένεια και στην πόλη που έζησε .
Ο Δημήτρης Μέτσικας ειναι γνωστός από τις επιγραφές, προσωπογραφίες των πρωταγωνιστών στις αφίσες των κινηματογραφικών έργων στα σινεμά της πόλης μας στην δεκαετία του 1960, συνταξιούχος πλέον τώρα, έχει περισσότερο χρόνο να ασχολείται στο εργαστήρι του με το μεράκι του τον μοντελισμό και τη ζωγραφική. Αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος , τα έργα του πηγάζουν μέσα από την φύση και την καθημερινότητα μας, χρησιμοποιώντας λάδι και ακουαρέλες.

Τα μοντέλα του πραγματικά αριστουργήματα είναι παραδοσιακά σκαριά του Αιγαίου φτιαγμένα με τόσο λεπτομέρεια και μαστοριά έτοιμα να ταξιδέψουν στο Αιγαίο και ακόμα ποιο μακριά και που σίγουρα όλοι οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί θα θαύμαζαν. Οι θαλασσογραφίες του εάν και δεν υπήρξε ποτέ ναυτικός δείχνουν την βαθειά γνώση της θάλασσας όπου το χρώμα δεν καταγράφει μόνον , αλλά δηλώνει τι αισθάνεται ο καλλιτέχνης γι αυτό που αποτυπώνει πάνω στο μουσαμά του.

Είναι δωρητής μεγάλης συλλογής πινάκων ζωγραφικής του Μουσείου Καπνού και ευεργέτης του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας όπου έχει δωρίσει μεγάλη συλλογή παραδοσιακών σκαφών και θαλασσογραφίες που κοσμούν ήδη τις προθήκες του Ναυτικού Μουσείου και τον χώρο γενικά .

Του ευχόμαστε να είναι γερός για πολλά χρόνια ακόμη και να μας δείχνει έτσι απλά με αυτόν τον τρόπο, την αγάπη , τους προβληματισμούς και την έγνοια του για αυτή την πόλη που μεγάλωσε .

 

5 1 2 3 4